Konec Windows XP prudce zvedl prodeje stolních počítačů

21.08.2014 15:28

Češi letos začali nakupovat přenosné počítače 2v1, které kombinují tablet a notebook. Jejich minimální cena klesla pod 10 tisíc korun a za poslední rok získaly tržní podíl přes sedm procent. Zpomaluje trh tabletů, jejich průměrná cena klesla zhruba o 500 korun mezi 3000 a 4000 korun. Vyplývá to z informací obchodníků.

"Mezi výrobci počítačů je vidět velký optimismus. V podstatě rostou všechny kategorie. Cena počítačů příliš neklesá, spíše roste jejich výkon a funkce," řekl manažer pro maloobchodní prodej Intelu Martin Vařbuchta.

O oživení v kategorii stolních PC, ale i notebooků a ultrabooků se částečně postaral konec podpory zastaralých Windows XP. Jejich obměnu často zejména firmy spojily s pořízením nového počítače.

"Zájem o stolní počítače v CZC.cz meziročně vzrostl o 70 procent, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Průměrná cena prodané počítačové sestavy se zvýšila o 500 Kč. Největšímu zájmu ze strany zákazníků se i nadále těší notebooky, kterých se prodalo o 40 procent více. Průměrná útrata za notebook vzrostla o 200 Kč," uvedl marketingový ředitel CZC Kamil Demuth.

Zvýšený zájem o zařízení 2v1, tedy v podstatě tabletu s dokovací stanicí vybavenou klávesnicí a touchpadem, je způsoben především nástupem cenově dostupných modelů postavených na platformě Intel, jejichž cena začíná již výrazně pod hranicí deset tisíc korun.

Průměrná cena v této kategorii je 12 tisíc korun a v kategorii ultrabooků 20 tisíc korun. Podle Martina Doležala z Alzy se prodej v tomto segmentu v prvním pololetí zvýšil meziročně o 100 procent. Následují ultrabooky a tablety. "Letos jsou zákazníci ochotni utratit za tyto výrobky více, rádi si připlatí za kvalitu či technologické novinky na trhu," podotkl.

Pokračování růstu si obchodníci slibují od podzimního trhu, kdy má Intel přijít s novými procesory pro mobilní zařízení. Objevit se mají velmi tenké ultrabooky, Intel chystá 3D kamery pro rozpoznávání pohybu, podobně jako Kinect od Microsoftu a na trhu se mají i objevit pokročilé technologie pro rozpoznávání hlasu, uzavřel Vařbuchta.